Galleri / Sækkepibe uniformtur
 

Kontakt Glen

 Mob: 6018 0147
 E-mail: skotten11@gmail.com 
 
Eller benyt dig af kontakt-
formularen under fanen kontakt
 

Sækkepibe uniformtur

A - Feather Bonnet

Håndlavet. Huen er hul indeni og er opbygget omkring en slags trådnet, i hvilket der indvæves ægte strudsefjer i flere lag. Fjerene er inden da blevet farvet sorte. De skotske regimenter er de eneste i verden, der anvender strudsefjer frem for bjørneskind. Denne tradition stammer fra deres basering i de afrikanske lande under det britiske imperium.

A - Feather Bonnet
B - Pipers doublet
B - Pipers doublet
Militærjakke, som tages på som del af gallauniformen. Jakken er håndsyet, og meget dyr. Normalt er jakken pyntet med guld- eller sølvbroderi. Farven er normalt afhængig af, hvilket regiment bæreren tilhører. Farven "Archer green", som ses på billedet, er den mest almindelige blandt de skotske regimenter nu om dage, eftersom der er sket en standardisering de sidste år.
C - Plaid brooch

Denne holder plaiden på plads over skulderen. Den man ser på billedet er en Victorian alder plaid broche. Den er lavet af sølv og er lidt mere overdrevet end de senere udgaver. Plaid brocher fremstilles efter klan mærke eller regiment. Normalt er der indsat en store "Cairngorn Stone", som den ses på billedet. Cairngornerne er Skotlands højeste bjergrække og det er derfra, stenene udvindes.

C - Plaid brooch
D - Pipers crossbelt
D - Pipers crossbelt

Skulderbælte, som hænger tværs over plaiden. Bæltespændet på billedet er lavet af sølv og designet passer til bæltet, som er et "Queens Own Cameron Highlanders" crossbelt.

E - Plaid

Ternet stof som draperes over skulderen og hænger ned langs kilten. Plaiden på billedet kaldes "modern hunting Robertson". Navnet betegner det ternede mønster, som findes på min fars side af familien. Plaiden og kilten bestod en gang af ét stykke stof, der både kunne anvendes som tøj, dyne eller telt. For ca. 250 år siden blev det delt i to separate stykker til de nystiftede skotske regimenter. Herefter blev plaiden kun brugt ved særlige lejligheder. Der er 3x3 meter stof i en plaid.

Der er ca. 8 meter stof i en kilt, og man køber den efter, hvor meget den vejer.

E - Plaid
F - Kilten
F - Kilten

Den del af dragten, som Skotland er mest kendt for, Kilten, findes i mange forskellige farver og mønstre, alt efter hvilken klan eller hvilket regiment bæreren har tilknytning til. Kilten er normalt håndsyet og prisen afhænger af, hvor meget den vejer. Der bruges normalt ca. 8 meter stof til en kilt, og det er ternenes særlige mønster frem for farve, der angiver, hvilken klan man tilhører. Derfor er det helt almindeligt, at én klan har mange forskellige farver tern.

Kniven på billedet hedder en scottish highlanders dirk eller en pipers dirk.

G - Horsehair sporran

Kan bedst beskrives som en pung eller taske, der hænger foran over kilten. Den anvendes til at bære det nødvendige som f.eks. penge, nøgler mm., fordi kilten ingen lommer har. På billedet ses en militær sporran, som er lavet af hestehår. Disse forekommer i mange forskellige udgaver alt efter, hvilket regiment, der er tale om. Der fremstilles også sporrans til civil påklædning. De er som regel mindre og pyntes ofte med pels eller keltiske designs udskåret i læderet.

G - Horsehair sporran
H - Waistbelt og buckle
H - Waistbelt og buckle

Betegner bælte og bæltepænde, der bæres om livet. Disse findes i mange forskellige udgaver. Spændet har ofte et nationalt symbol eller et keltisk mønster. Regimenterne og nogle sækkepibeorkestre har deres eget design eller logo på. På billedet ses et "Queens Own Cameron Highlanders bælte. Spænderne på både waist-bæltet og cross-bæltet er lavet af ægte sølv.

I - Skean dhub

Navnet på den lille kniv, som sidder i den højre sok. Ordet er gælisk, og kan oversættes til ”det skjulte våben”, ”den sorte kniv” eller ”det sidste våben”. Kniven var altid skjult i sokken eller ved armen, men når man var i venners eller bekendtes selskab, trak man den normalt frem, så den kunne ses. Den var normalt pyntet med sølv og kostbare sten, fordi højlænderne ikke stolede på papirpenge. Det var almindeligt for klansmænd at investere deres penge eller opsparing i våben. På den måde havde man altid sine værdier med sig og kunne hurtigt ombytte dem, hvis der var behov.

I - Skean dhub
J - Diced hose, K - Spats og L - Flashes
J - Diced hose, K - Spats og L - Flashes

J - Diced hose: Sok, der når til knæet. Normalt håndstrikkede i et mønster.

K - Spats: En slags galocher, som man tager på over sine Ghillie Brogues (traditionelle sko). Spatsene kræver megen vedligeholdelse, eftersom de altid skal være kridhvide.

L - Flashes: En slags elastikbånd, der tages på under overkanten af sokkerne og hjælper til at holde dem oppe. Fremstilles normalt som ensfarvede eller i tern.

M - Glengarry, N - Gordon og O - Fjerehackle

M - Glengarry: Hue med fjerhackle. Standardtilbehør til uniformen. Erstatter feather bonnet'en i dårligt vejr - en feather bonnet er et ynkeligt syn efter et kraftigt regnskyl...

N - Gordon: Highlanders regimentsemblem - en af Skotlands mest berømte regimenter.

O - Fjerehackle: Disse kommer i mange forskellige udgaver alt efter regiment eller hue type.

M - Glengarry, N - Gordon og O - Fjerehackle
Scottish Highland bagpipes
Scottish Highland bagpipes sækkepibe

1 - Cords. Snore, hvis formål det er at holder dronerne på plads.

2 - Drones. Disse giver sækkepibe  den konstante dybe brummetone. Sækkepibe på billedet er lavet af Mcallums Skotland - en af Skotlands bedste sækkepibe magere, der eksporterer til hele verden. . Sølvet er håndindgraveret med keltiske designe.

3 - Pipebag. Selve sækken. Denne fungerer som en luftbeholder. Når man trykker på sækken sendes luften til chanteren (se nedenfor) og dronerne, som giver en konstant lyd. Det kræver megen teknik og øvelse at kunne holde det rigtige tryk på sækken.

4 - Blowpipe. Er den del at man puste ind i. Den har en indbygget ventil, som åbnes, når man puster og lukkes, mens man igen samler luft. Det er trykket på sækken, som holder gang i denne handling.

5 - Chanter. Den del, at man spiller. Chanteren har ni huller. Ofte er der delvist sat tape over dem. Man kan nemlig justere lyden af de enkelte toner ved at dække hullet mere eller mindre til.

Pipebanner

Banner, der vejer fra sækkepibe drone. Bærer som regel et slægtsvåben, klanmærke eller regimentsemblem. Billedet viser Mac Giollaeaspaig's slægtsvåben.

(Med særlig tak til Inge Lise Hansen for sit fine broderi).

Pipebanner
Til toppen