Kontakt Glen

 Mob: 6018 0147
 E-mail: skotten11@gmail.com 
 
Eller benyt dig af kontakt-
formularen under fanen kontakt
 

Sækkepibe af skotsk sækkepibespiller Glen Ross Gillespie

Mange tror, at sækkepiben er et meget svært instrument at lære at spille. Jeg synes, at de flest instrumenter er svært at lære at spille i starten, men det, som kan gøre det meget sværere for nye sækkepibespillere end nødvendige er, at instrumentet passer ikke til begynderen.

Meget ofte vil man opleve, at reeden er for stærk for eleven at blæse. Derfor bruger sækkepibespilleren mange af sine kræfter til at slås med instrumentet i stedet for at lære at på spille den. Når frustration og utålmålidighed trænger ind begynder sækkepibespillleren at pille rundt med reeden og til sidst ødelægges reeden. Derefter skal man begynde med en ny reed helt forfra igen. Dette kan føre til meget frustration hos eleven ikke at nævne, at der er meget øvelsestid, som går tabt tabt.

Et andet problem kan være selv sækken. Sækkepiber, og sække fremstilles i dag af både syntetiske

sækkepibe, sækkepibemusik, sækkepibespiller

Esbjerg Musikhus 2012. Den skotske sækkepibespillere Glen Ross Gillespie optræder med Syd og Sønderjylland politi orkester.

 

materialer og organiske materialer. De syntetiske udgaver kommer i mange forskellige former, størrelse og materialer. Det er ydereste vigtigt, at sækkens størrelse og form passer til sækkepibespilleren. Desværre er der mange sækkepibeorkesterer, som køber (næsten) alle reservedele i mellem eller standard størrelse. Det er hurtigere, nemmere og billigere, hvis sækkepibeorkestrets reservedel købes i større antal på engang. Problemet er, at mennesker ikke er det samme størrelse og højde og det er ikke sjældendt, at man ser sækkepibespillere med sækkepiber, som ser alt for store ud. Dette skyldes størrelses forholdet mellem sækken og spilleren. En sæk som er for stor kan føre til flere problemer f.eks. at sækkepibespilleren har svært ved at nå frem til chanteren uden at angstrenge sig. Et andet problem kan være luftforsyning. Der er mange, som påstår at man har meget mere kontrol over instrumentet, hvis man bruger en større eller mindre sæk. Dette er en smagssag og komme an på, hvor megt luft lungerne kan indeholde, hvor meget i form sækkepibespilleren er og rytmen, dvs. hvor hyppigt sækkepibespilleren puster i selv sækken. Hvis sækken er for stor eller er den forkerte form kan det medføre, at for meget af forarmen er i kontakt med sækken. Hvis dette er tilfældet medfører det, at fingrene bliver lidt mere anspændt end nødvendige pga. for meget pres på forarmen.

Glens sækkepibe orkester i Skotland The Argyll & Sutherland Highlanders Association pipeband spiller med i The massed pipes and drums i Edinburgh. . 

Jeg ville altid anbefale, at sækkepibespilleren altid uden undtagelser retter sig mod det, som er mest behagelig at spille på og ikke på standard vejledninger eller det, som bliver udleveret. Mange gange desværre er man nødt til at anvende metoden “trial and error” til at nå frem til det perfekte og dette kan være dyrt, især, hvis man vælger en sæk, reed eller blowpipe, som slet ikke kan bruges til noget. Jo mere afslappet instrumentet er at spille på, jo nemmere det er at spille på det og jo bedre en sækkepibespiller bliver man i det lange løb.

Nye sækkepibespillere, der begynder, begynder normalt i et sækkepibeorkestrer, derfor kan der være mulighed engang imellem for at købe en brugt sækkepibe. Man kan også købe brugte sækkepiber online fra nogle sækkepibeudbydere eller på Ebay. Jeg ville altid råde fra, at man køber en brugt sækkepibe online, medmindre man er en erfarnet sækkepibespiller eller man har mulighed for at prøve den først. Jeg synes personligt, at hvis man overvejer at købe en brugt sækkepibe skulle man kun køber det, der hedder på engelsk ” sticks only” dvs. droner og stocks og derefter kan man køber blowpiben, sækken, chanteren og reeds, som passer til ens selv.

Blowpiben er også en sækkepibe del, som mange ikke tager hensyn til eller ubevidst behandler som en eftertanke. Jeg har set så mange sækkepibespillere både erfarnede og begyndere, der spiller med hovedet vendt i mærkelige stillinger pga. en for kort eller for lang blowpibe. En blowpibe, som er for lange eller kort fører til, at sækkepibespilleren tvinges til at angstrenge sig, mens han spiller. Det kan også føre til, at sækkepiben bliver ved at glide ned under armen, mens man spiller, som fører engang til til angstrengelse.

Sækkepiben er en fysisk instrument at spille på og kræver en del kræfter, men fedusen er at lære at spille den så det ser nemt ud, mens man spiller, selvom man bruger mange kræfter. Dette kræver øvelse og bevidshed om de beslutninger man træffer, når man køber sækkepibe og sækkepibe del.